PSL eli Puro Sangue Lusitano

Niloa pidettiin aikanaan yhtenä parhaimmista rotunsa edustajista.

Iberian niemimaalta, eli Portugalista ja Espanjasta, kotoisin olevaa iberianhevosta pidetään jopa maailman vanhimpana ratsuhevosena. Iberialaisella hevosella on mahdollisesti ratsastettu jo noin 5000 vuoden ajan. Sittemmin iberianhevonen on jakautunut kahteen rotuun: Espanjassa kasvatetaan PRE-hevosia (Pura Raza Española) ja Portugalissa PSL-hevosia (Puro Sangue Lusitano).
 
Alun perin sotaratsuna, karjanpaimennuksessa sekä härkätaisteluhevosena kunnostautunut lusitano on nykyisin monipuolinen urheiluhevonen. Perinteisissä käyttötarkoituksissa vaaditut ominaisuudet tekevät lusitanosta erinomaisen kouluratsun, sillä kokoaminen ja korkean koulun liikkeiden oppiminen on notkealle, ketterälle ja tasapainoiselle hevoselle erittäin helppoa.

Lusitanohevosten kantakirja on suljettu, ts. sinne ei hyväksytä muita rotuja, kasvatusta valvoo portugalilainen kasvattajajärjestö APSL(Associaçao Portuguesa de Criadores do Cavalo Puro Sangue Lusitano). Lusitanoja kuvataan syystä aatelisiksi ja jaloiksi. Ne ovat ryhdikkäitä hevosia, joilla on usein hieman kyömy pää, suuret mantelinmuotoiset silmät ja ilmeikkäät korvat. Lusitanot ovat älykkäitä, herkkiä ja erittäin nopeasti oppivia hevosia. Kolme tunnetuinta verilinjaa ovat Veiga, Andrade sekä Alter Real, nykyään suuri osa lusitanoista ovat näiden puhtaiden linjojen yhdistelmiä.

Veiga- linjainen psl- tamma Distinta do Pilar varsansa Nefertiti T (i. Fundador) kanssa Herajoella. Photo Anniina Gullans

You can find the breed standards in here:

http://www.cavalo-lusitano.com/en/stud-books-lusitano-horse/lusitano-horse-breed

You can find more interesting information about history of lusitano horses:

http://www.cavalo-lusitano.com/en/lusitano-horse/history-of-the-lusitano-horse

photo Pia Sumuvirta