Lusitanojen kysyntä on kasvanut maailmalla voimakkaasti lähiaikoina. Suomessa niitä on kuitenkin vain n. 100 yksilöä ja myynnissä on satunnaisesti hevosia. Lusitanon ostajalle tulee siis helposti vaihtoehdoksi hevosen etsiminen Portugalista. Minulla on Portugalissa erittäin hyvät yhteistyökumppanit ja heidän kauttaan hevosen ostaminen on turvallista ja helppoa. Seuraavassa on vinkkejä hevosen ostoprosessiin.

Ostaminen netistä tai meneminen paikanpäälle

Hevosen voi ostaa netistä videoiden ja kuvien perusteella. Mikäli myyjä tuntee hevosen hyvin, hän kykenee kertomaan enemmän sen luonteesta ja muista sinulle oleellisista asioista. Tällaisessa kaupassa myyjän luotettavuus on ensiarvoisen tärkeää.

Lennot Portugaliin eivät ole kovin kalliita verrattuna hevosen osto- ja ylläpitokustannuksiin, siksi jos sinulla on vaan mahdollisuutta käydä katsomassa ja kokeilemassa hevosta, niin suosittelen sitä.

Portugalissa kauppa on aika hektistä, siksi ei kannata kauaa odotella jos itselle sopiva yksilö on löytynyt. Jokaiselle hinta- laatu- suhteeltaan hyvälle hevoselle löytyy muitakin ottajia.

3 v ori odotti ostajaansa, myyty jo

Ostotarkastus

Ostotarkastusprosessi on Portugalissa samankaltainen kuin Suomessa. Se on hinnaltaan usein vain aavistuksen edullisempi. Röntgenkuvat otetaan halutussa laajuudessa ja ne tulevat ostajalle yleensä digitaalisina niin, että ne voi näyttää Suomessa omalle eläinlääkärilleen.

Kauppojen tekeminen ja omistajan-vaihdosilmoitus

Portugalissa tehdään harvoin kauppakirjoja, mutta haluttaessa minulta löytyy valmiita kauppakirjapohjia. Hevonen tulee olla kokonaan maksettuna ennen kuin se lähtee matkalle Suomeen.

Lusitanojen kattojärjestö APSL, http://www.cavalo-lusitano.com/en, pitää yllä puhdasrotuisten PSL- hevosten rekisteriä. Suomalaisessa omistuksessa olevien hevosten omistajanvaihdosilmoitukset lähetetään FIAL ry:lle (Finnish Association of Lusitano Horses), https://fialry.weebly.com/, joka hoitaa viralliset yhteydet APSL:n ja avustaa muissakin rotuun liittyvissä asioissa.

Tuontihevoset tulee rekisteröidä Suomen Hippokseen 30 vrk:n kuluessa maahan saapumisesta.

Kuljetus Suomeen

Myös varsat matkustavat moderneissa ja varustelluissa rekoissa turvallisesti Suomeen, photo Joao Ouro

Hevosen kuljettaminen Portugalista Suomeen kestää yleensä 1-2 viikkoa. Portugalista tulee Suomeen kuljetuksia useampien yhtiöiden kautta. Hinta kuljetukselle maksaa verollisena yleensä alle 2500.-. Kuljetusta varten hevoselle pitää tehdä Portugalissa valvontaeläinlääkärin toimesta traces- asiakirja. Yhteistyökumppanit hoitavat sen paikanpäällä, sinun osallesi tulee toimittaa kuljetusyhtiön antamat asiakirjat heille traces- todistuksen tekemistä varten. Autan mielelläni kuljetukseen liittyvissä asioissa.

Vakuutukset

Suosittelen vakuuttamaan hevosen heti kauppojen tapahduttua. Monet suomalaiset vakuutusyhtiöt vakuuttavat lyhyen aikaa ulkomailla olevia hevosia. Hevoselle on helppo saada henkivakuutus ja suppea eläinlääkärivakuutus, mutta kaikki yhtiöt eivät myönnä laajempaa vakuutusta ulkomailla oleville hevosille.

2-v oripojat Heroi ja Houdini CL kesälaitumella Suomessa, photo Piia Pirhonen

Jättäminen ratsutukseen tai kasvamaan Portugaliin

Yhteistyökumppaneinamme on ratsuttajia, kenelle hevosen voi jättää lisäkoulutukseen haluamaksesi ajaksi.

Tarjolla on myös erilaisia ympärivuotisia laidunpaikkoja, mikäli haluat jättää nuoren hevosen kasvamaan Portugaliin.

Koeratsastuksella, photo Ulla Hukka

Hevosen ostomatkat

Lähdemme kanssanne etsimään hevosta Portugalista matkakuluja vastaan.

Kartoitamme etukäteen tarjontaa ja toimimme matkaoppaina koko etsinnän ajan.

Lusitanojen kauppa käy kovaa tahtia, ja jos olet ihastunut johonkin hevoseen netissä, niin se ei ole enää välttämättä tarjolla mikäli matkan alkaminen kestää kauan. Laitamme ajankohtaisen haun ehdokkaista kun matka on lähellä. Sitten vaan paikan päälle ihastumaan.

Toimimme yhteistyössä ostomatkojen järjestämisissä https://www.facebook.com/lusoroyal/ ja meillä on myös yhteiset sivut https://www.facebook.com/lusitano.weservices.finland/ mihin päivitämme molemmat myyntihevosia.

Mexico ja Miguel da Fonseca, photo Terhi Paavola